BS Byggservice AS

Når bør du skifte vinduene dine

Når bør du skifte vinduene dine

Hvis snekkeren har bestilt kvalitetsvinduer, og satt disse inn på riktig måte, kan man forvente at vinduene varer minst 20-30år. Likevel kan et 30år gammelt vindu være i god stand, og et 20år gammelt vindu kan være i dårlig stand. Det avhenger av hvilke påkjenninger det har vært utsatt for i sin levetid.

Er vinduet utsatt for fukt, som på et bad? Eller er det ikke montert ventiler på soverommene i huset ditt, slik at det danner seg kondens nederst på vinduet? Dette er påkjenninger som gjør at levetiden på vinduet ditt går betydelig ned.

En annen faktor er maling. Males vinduene samtidig som huset? I mange tilfeller bør vinduer males minst like ofte som utvendig panel. Innvendig maling er også med på å beskytte vinduet for fukt som kommer fra inneklimaet.

Hvis vinduet har åpne og lukke funksjon kan denne bli utslitt og føre til at vinduet blir tungt og åpne eller lukke. Hvis et vindu åpnes og lukkes mye kan dette være et av de vinduene du burde få snekkeren til å bytte litt før de andre.

Gamle vinduer er også kjent for å ha stort varmetap. Ved bytte til nye energieffektive vinduer vil varmetapet halveres, ifølge Enova. Dette er med på å holde strømregningene nede. Forskjellen på et gammelt og et nytt vindu kan utgjøre ca. 150kwh pr m2 vindusflate pr år.

Det kan være aktuelt å få en snekker til å sjekke tilstanden på vinduene dine. Snekkeren kan også ta en vurdering på om det er behov for flere ventiler i ytterveggene dine. Eller kanskje det bør monteres en fuktstyrt vifte på badet ditt?