BS Byggservice AS

Når bør kledningen på huset skiftes

Når bør kledningen på huset skiftes

Forventet levetid på ytterkledning av normale treslag er oppgitt til minst 40-50år. Men det er forskjell på hvor på huset kledningen sitter. Sørveggen er ofte utsatt. Veggen mot vest også. Både regn og sol tærer på treverket. Disse veggene kan med fordel males oftere enn resten av huset. Malingen er med på å beskytte treverket mot ytre slitasje.

Hvis kledningen har begynt å sprekke opp kan det være et tegn på at du bør kontakte en snekker og få han til ta en vurdering på tilstanden. Råte på kledningen er også et varsel på at noe bør gjøres. Svake punkt på kledningen, som bør sjekkes, er nederst på veggen mot bakken, rundt vinduer, gjerne mot vannbrett over og under vinduet.

Når det er tid for å skifte kledning på de veggene med størst slitasje, kan det være en fordel å etterisolere samtidig. En snekker vil som regel rive av både kledning og vindsperre, og da er det ikke så mye ekstra jobb å legge på litt mer isolasjon. Dette vil være med på å få ned energiforbruket i boligen din.

En annen ting som kan være smart, er å male veggen mens stillaset står oppe. Å male en husvegg fra stillas tar vesentlig mindre tid enn å male fra stige. Man jobber også tryggere i en stillas. Malingen kan gjøres på egeninnsats eller man kan leie et malerfirma. Snekkeren som skal skifte kledningen har ofte samarbeid med malere, så det kan være en god ide å snakke med han.